به گزارش خبرنگار مهر، نشست فرهیختگان و مدیران فرهنگی استان قزوین به منظور تبیین چالش های فرهنگی کشور پنجشنبه شب با حضور رضا صالحی امیری رئیس مرکز اسناد و کتابخانه ملی ایران، حجت الاسلام محمد حسن باریک بین امام جمعه موقت قزوین، مرتضی روزبه استاندار،روح الله عباسپور نماینده بوئین زهرا در مجلس شورای اسلامی و ایوب رحیمی معاون سیاسی امنیتی استانداری، در سالن اجتماعات استانداری قزوین برگزار شد.
رضا صالحی امیری در این نشست با بیان ۲۰ چالش اساسی در حوزه فرهنگ اظهارداشت: متاسفانه تصویرهای غلطی از ایران در اذهان دیگران ساخته اند که ایران نفتی و ایران هسته ای مهمترین آن است که کشورمان بدون نفت غیر قابل تصور شده است.
وی افزود: تصویر فرهنگی ایران بسیار زیباست و نمادی از مجموعه ای از ارزشها، اسطوره ها، هنر، شعر و ادب و تعزیه است که اگر تصویری از آن ارائه شود همه جهانیان را تحت تاثیر قرار می دهد و اگر دیگران با تصویر فرهنگی ایران آشنا شوند نگاهشان به این سرزمین رمزآلود عوض می شود.
رئیس مرکز اسناد و کتابخانه ملی ایران یادآور شد: فقدان الگوی استراتژِیک فرهنگی از چالش های جدی حوزه فرهنگ است که با خروج از نزدیک بینی در این حوزه نیازمند نسخه های تاثیرگذار در دراز مدت هستیم.
این مسئول بیان کرد: نبود عدالت فرهنگی موجب شده دسترسی همگان به فرهنگ یکسان نباشد و سیاست زدگی نیز از دیگر مسائلی است که این حوزه را دچار مشکل جدی کرده و تا چتر سیاست بر فرهنگ اینگونه گسترده باشد بدنه فرهنگ نحیف خواهد بود.
وی افزود: تحولات سیاسی و تغییر افراد نباید فرهنگ را دچار تحول کند بلکه لازم است اجازه دهیم این جسم رنجور نفس بکشد که در این راستا دولت تصمیم دارد تصدی گری فرهنگی را کاهش دهد و تنها سیاست گذاری، حمایت، نظارت را انجام دهد و بقیه امور را به دیگران واگذار کند.
صالحی امیری اظهارداشت: فرهنگ باید بتواند با بالهای خود پرواز کند و از چنگ تصدی گری دولت خارج شود.
این مسئول بیان کرد: بروکراسی ناکارآمد در حوزه فرهنگی موجب شده علاقمندان برای مجوز فعالیت های فرهنگی و ساخت سالن سینما و تئاتر با موانع جدی روبرو شوند و مسیر طولانی شود که نیازمند نحول اساسی در ساختارهای فرهنگی هستیم.
وی فقدان انسجام فرهنگی را از دیگر چالش های این حوزه دانست و اظهارداشت: قوانین فرهنگی باید انسجام داشته باشد و با اهداف یکسان تعریف شود نه آن که نظام های جزیره ای فرهنگی را شاهد باشیم.
رئیس سازمان اسناد و کتابخانه های عمومی کشور در ادامه گفت: عدم سرمایه گذاری شایسته در فرهنگ نشان می دهد باید نگرش ما به این حوزه عوض شود و بدانیم در این بخش به هر میزان سرمایه گذاری کنیم جواب می دهد و توسعه فرهنگی بدون سرمایه گذاری فرهنگی ممکن نمی شود.
صالحی امیری تصریح کرد: اگر بدنبال کاهش پدیده هایی مانند طلاق، اعتیاد، خشونت، نزاع، بداخلاقی و سایر آسیبها هستیم باید در فرهنگ سرمایه گذاری کنیم ، افزایش آسیبهای اجتماعی ناشی از بی توجهی به فرهنگ است.
کرسی های آزاداندیشی نیازمند تامین امنیت فرهنگی است
وی یادآور شد: اگر بخواهیم کرسی های آزاداندیشی که تاکید مقام معظم رهبری است بخوبی شکل بگیرد و مورد استقبال واقع شود باید بستر آزادی بیان در جامعه فراهم شود و در خود و دیگران ظرفیت تحمل شنیدن سخنان طرف مقابل را ایجاد کنیم و به دنبال آمار و ارقام نباشیم.
صالحی امیری گفت: وقتی سالی چند نمایشگاه بزرگ کتاب برگزار می کنیم باید بررسی شود پس از پایان این نمایشگاهها توانسته ایم سرانه مطالعه را بالا ببریم یا فقط به ناشران کمک کرده ایم لذا اثربخشی کارها باید مورد توجه قرار گیرد.
نیازسنجی فرهنگی را جدی بگیریم
رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران یادآورشد: باید درک درستی از نیاز جامعه داشته باشیم و کسی خود را مرجع نظرسنجی نداند تا بتوان خوراک مناسب را ارائه کرد نه آنکه نیاز جامعه چیز دیگری باشد و تولیدات ما چیز دیگر که این موضوع در صداوسیما موجب شده فیلمها و برنامه هایی پخش شود که مخاطب ندارد.
وی افزود: وقتی فیلم، موسیقی، تئاتر، بدون توجه به نیاز مخاطب توسط رسانه ملی و یا اداره ارشاد ارائه می شود و نیاز با تولید هماهنگی ندارد موسیقی زیرزمینی شکل می گیرد.
صالحی امیری گفت: صنعت فرهنگی براحتی می تواند جایگزین نفت شود اما بی توجهی به آن موجب شده از این ظرفیت غافل باشیم و به استعداد این بخش توجه نکنیم.
وی بیان کرد: وقتی میراث فرهنگی ایران را از موزه لوور فرانسه به دوبی می آورند و ایرانیها با هزینه زیاد برای دیدن آن می روند و در یک کلیسای اروپایی آثار خطی ایران را به نمایش می گذارند و سالی ۶۰۰ هزار بازدیدکننده دارد یعنی ما از این ظرفیت غافل مانده ایم.
این مسئول فرهنگی اظهارداشت: عدم کارآمدی مدیریت فرهنگی موجب شده برخی مدیران بدون دانش و تخصص فرهنگی در مدیریت این بخش وارد شوند لذا شاهد بی توجهی به نهادهای فرهنگی عمومی مانند گروههای تئاتر، موسیقی، شعر و هیئت های مذهبی هستیم و عدم بهره برداری از توان اقتصادی صنایع دستی ما را با مشکلات جدی مواجه کرده است.
صالحی امیری یادآور شد: مشخص نبودن مرزهای شرعی و ملی در حوزه فرهنگ از چالش های دیگر این بخش است که روحانیت باید تکلیف را مشخص کند تا یک جا شاهد نصب مجسمه و یک جا شاهد پائین آوردن آن نباشیم ، امروز به دلیل نبود مرجعیت فرهنگی کرامت صاحبان فرهنگ هم حفظ نمی شود.
نظر شما